Forum wszystkich informatyków... tych lepszych... i tych gorszych też...

RegulaminRegulamin
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zablokowane strony - jak odblokować ?
Autor Wiadomość
lola 
Dopiero zaczyna


Dołączyła: 13 Mar 2006
Posty: 3
Wysłany: 2006-03-14, 22:03   Zablokowane strony - jak odblokować ?

PYTANIE: Czy można na danym komputerze, lub na innym, polaczonym siecia zablokowac dostep do jakiejs strony www?
Chyba ktos zrobil mi takiego psikusa i nie moge otworzyc pewnej strony. Pojawia sie komunikat, ze nie mozna wyswietlic tej strony, a wiem, ze z nia wszystko wporzadku. Także gdy wpisuje w google slowa zwiazane z nazwa tej strony, wyszukiwarka nie szuka. W jaki sposob moge to odblokowac :?:
 
     
Andrzej.K



Dołączył: 20 Lis 2003
Posty: 1572
Wysłany: 2006-03-15, 15:05   

Zależy czy to komputer domowy czy firmowy...

Na firmowym może być tak, ze firmowy DNS ma specjalnie sfałszowane pewne adresy żeby ludki pracowali a nie po necie biegali...

W domowym może byc podobnie, zmiana może być w pliku hosts...
Wpis typu: 127.0.0.1 wp.pl - skutecznie zablokuje łączność z tym hostem...

Spróbuj zrobić nslookup tego adresu i zobacz czy jest tam w miarę prawidłowy IP...

Nie mam natomiast pomysłu co z googlami... jakiś filtr może... sam nie wiem...
_________________
Andrzej.K
Administrator - BITCOM.pl

 
     
lola 
Dopiero zaczyna


Dołączyła: 13 Mar 2006
Posty: 3
Wysłany: 2006-03-16, 15:29   

hmmm to jest komputer domowy, a palce w tym mogli maczac moi współlokatorzy, z ktorymi nie jestem w dobrych stosunkach...

okej sprawdze to o czym pisales
 
     
Andrzej.K



Dołączył: 20 Lis 2003
Posty: 1572
Wysłany: 2006-03-17, 07:41   

Sprawdź plik: \WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts - w 99,99% przypadków wystarczy tam wpis:
    127.0.0.1 localhost
_________________
Andrzej.K
Administrator - BITCOM.pl

 
     
lola 
Dopiero zaczyna


Dołączyła: 13 Mar 2006
Posty: 3
Wysłany: 2006-03-19, 22:34   

w pliku hosts jest taki wpis wiec to nie to...

a jak uruchamia sie takie filtry?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
BITCOM Uptime
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12