Forum BITCOM Strona Główna Forum BITCOM
Forum wszystkich informatyków... tych lepszych... i tych gorszych te?...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Najmniejsza i najwi?ksza liczba.
Autor Wiadomość
m4ster 
Dopiero zaczyna


Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-03-29, 20:20   Najmniejsza i najwi?ksza liczba.

Mam takie zadanie w Pascalu, w którym mam wylosowa? tabel? dwuwymiarow? z zakresu 1000, a nast?pnie znale?? najwi?ksz? i najmniejsz? liczb? i poda? ich wspó?rz?dne. Prosz? o pomoc.
_________________
M4ster Entertainment:
http://www.m4ster.cba.pl

GameM4ster:
http://www.game.m4ster.cba.pl
 
     
Micz 
Starszy u?ytkownik



Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 173
Skąd: Niemcz
Wysłany: 2011-03-30, 14:34   

Napisz napisz konkretniej z czym masz problem, nikt nie napisze programu za ciebie, zw?aszcza, ?e chcesz si? uczy? programowania.
_________________
NIE dla patentu na oprogramowanie!
http://www.nosoftwarepate...ev50/index.html
 
 
     
m4ster 
Dopiero zaczyna


Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-03-30, 17:29   

Rozumiem, po prostu mam problem z zlokalizowaniem miejsca najwi?kszej/najmniejszej warto?ci w tabeli
_________________
M4ster Entertainment:
http://www.m4ster.cba.pl

GameM4ster:
http://www.game.m4ster.cba.pl
 
     
Micz 
Starszy u?ytkownik



Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 173
Skąd: Niemcz
Wysłany: 2011-03-31, 09:32   

je?li jest to tablica dwu wymiarowa to musisz j? przegl?da? w dwóch p?tlach np z dwoma oddzielnymi indeksami. Napisz? Ci w sk?adni c++ bo pascala nie pami?tam).


Kod:


int min_x = 0;
int  min_y = 0;
int min = my_array[0][0];
for(int i=0;i< size_x; i++)
 for(int j=0;j< size_y; j++)
 {
 
  if(my_array[i][j] < min)
  {
    min = my_array[i][j] ;
    min_x = i;
    min_y = j;
  }
}


Ten kod znajdzie pierwsze wyst?pienie najmniejszej liczby czyli je?li b?d? dwie takie same liczy to jako najmniejsz? wska?e t? pierwsz? w tablicy. Analogicznie mo?na zrobi? dla najwi?kszej wystarczy doda? drugiego if'a do p?tli.
_________________
NIE dla patentu na oprogramowanie!
http://www.nosoftwarepate...ev50/index.html
 
 
     
m4ster 
Dopiero zaczyna


Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 7
Wysłany: 2011-03-31, 18:27   

Dzi?ki za pomoc
_________________
M4ster Entertainment:
http://www.m4ster.cba.pl

GameM4ster:
http://www.game.m4ster.cba.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 11